Ingatlan bérbeadás, értékesítés és a villamosbiztonsági felülvizsgálati kötelezettség

Sokan nem tudnak róla, pedig fontos szabály, hogy az összekötő és felhasználói berendezésekről, valamint a potenciálisan robbanásveszélyes közegben működő villamos berendezésekről és védelmi rendszerekről szóló 40/2017. (XII. 4.) NGM rendelet alapján az ingatlan értékesítésekor vagy bérbeadásakor bizonyos esetekben villamosbiztonsági felülvizsgálatot kell végezni. Ez a kötelezettség mind a bérbeadás, mind pedig az értékesítés esetén fennáll.

A fenti NGM rendelet 1. számú mellékletének 1.13.3. pontja az abban szereplő kitételek teljesülése esetén az értékesítő vagy a bérbeadó számára felmentést ad ez alól a kötelezettség alól, azaz az időszakos villamos biztonsági felülvizsgálat elhagyható, ha a következő két feltétel együttesen teljesül:

  1. a) fázisonként 32 A-nél nem nagyobb névleges áramerősségű túláramvédelem van, és
  2. b) 30 mA-nél nem nagyobb érzékenységű áram-védőkapcsolóval védettek a felhasználói berendezések.

 

Tehát fontos, hogy a fenti feltételeknek EGYÜTTESEN kell teljesülnie.

A felülvizsgálatról 6 évente kell gondoskodni, melyet érintésvédelmi szabványossági felülvizsgáló és/vagy erősáramú berendezések felülvizsgálója képzettséggel rendelkező szakember végezhet el. A vizsgálat során a vizsgálatot mindenre kiterjedően (elosztók, dugaszolóaljzatok, lámpák, stb.) kell elvégezni, majd erről egy igazolást kell készíteni.

Érdemes tudni, hogy a 365/2016. (XI. 29.) Kormányrendelet alapján a fővárosi és vármegyei kormányhivatalok feladatkörébe tartozik a műszaki biztonsági feladatok ellenőrzése, melybe a villamos biztonsági követelmények ellenőrzése is beletartozik. Ennek ellenére semmilyen jogszabály sincs arra vonatkozóan, hogy a fentiek elmaradása esetén bármilyen szankció alkalmazható lehetne, viszont mindenkinek saját érdeke, hogy a fentieket betartsa, mivel a jogszabályban szereplő előírások mindenki (bérbeadók, bérlők, értékesítők, vevők) biztonságát védi.

MEGOSZTÁS

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás

Cikk szerzője:

Kis-Vén Valéria
közgazdász, okl.adószakértő, könyvelő